پایان نامه روابط خانوادگی از منظر قرآن کریم -مورد مطالعه تفسیر المیزان

ساخت وبلاگ

 

فصل اول:

کلیات پژوهش

 

1 1 طرح موضوع تحقیق و تعریف آن:

ما مسلمانان باید الگوها و سبک زندگی‏مان را از قرآن اقتباس کنیم، در دنیایی که رسانه با ارتباط ­جمعی و به­خصوص ماهواره درصدد تغیر سبک زندگی ما هستند، برگشت به سبک زندگی قرآنی و توجه خاص به مفاهیم قرآن و الگو قراردادن این مفاهیم به یک ضرورت تبدیل­ شده ­است. از طرف دیگر خانواده به­عنوان مهمترین و حیاتی­ترین نهاد اجتماعی و محیطی امن برای دستیابی به اهداف عالی انسانی است. خانواده کانونی است شکل گرفته بر پایه پیمان مقدّس ازدواج، که با حضور فرزندان، روابط اعضای آن گسترده­تر و تأثیرگذاری آن­ها بر یکدیگر بیشتر می­شود. در این میان، شناخت عوامل ثبات و ساز­و­کارهای ایجاد ارتباط صمیمانه و سازنده در خانواده، جهت ایجاد محیطی سالم و با­نشاط برای پرورش فرزندان اهمیت به­سزایی دارد که در تمام ادیان و در همه جوامع بشری مورد توجّه بوده ­است. خانواده کانون خداشناسی، صفا، صمیمیت و معنویت است و زن و شوهر باید یکدیگر را در این مسیر متعالی یاری کنند، دو انسان مومن وقتی به نام خدا و اذن پروردگار با هم ازدواج می کنند و نیازهای زیستی، جسمی و روحی را با هم برآورده می سازند به یک آرامش و صفایی می رسند که به واسطه آن می توانند به معنویت برتری هم برای خود و هم برای فرزند دلبندشان دست یابند. بنابراین اهمیت قرآن از یک­سو به­عنوان معلّم همیشگی بشر و اهمیت نهاد خانواده به­عنوان هسته زندگی اجتماعی ضرورت و اهمیت این موضوع را آشکار می‏سازد.

این پژوهش درصدد یافتن چگونگی نگاه قرآن مجید به ارتباطات خانوادگی است که، با توجه به تفسیر المیزان صورت می­گیرد و می­تواند به آگاهی ما در زمینه­های شناخت جایگاه خانواده، شناخت نحوه تشکیل خانواده، شناخت نحوه سرپرستی خانواده (چگونگی ساختار قدرت)، شناخت مسئولیت­های مترتب بر اعضای خانواده و شناخت مسائل مربوط به از هم پاشیدگی خانواده (طلاق) و حقوق اعضا در این خصوص، از دیدگاه قرآن کریم کمک کند.

انگیزه­ محقق در انجام این پژوهش، پاسخ به این سوال است که قرآن مجید، چه تصویری از ارتباطات خانوادگی ارائه می‏کند؟ برای پاسخ به این سوال محقق با مطالعه و با تأکید بر تفسیر المیزان می­تواند رویکردی را که قرآن نسبت به ارتباطات خانوادگی دارد، شناسایی کند.

محقق امیدوار است بتواند با تحلیل آیات و مراجعه به تفسیر المیزان به درک درستی از ارتباطات خانوادگی مدنظر دین مبین اسلام برسد و از آنجا که این تحقیق نقطه آغازی در زمینه پژوهش ارتباطی در کتاب اصلی دین اسلام بوده و با توجه به نبود سابقه کافی در این حوزه، محقق به دنبال بازخوانی نظریه های غربی در متون اصلی اسلام و یا ارائه راه حل نیست و صرفا درصدد یافتن مفاهیم اصلی ارتباط و توصیف آن در قرآن بوده است، چراکه برداشتن گامی بزرگتر و تحلیل گفتمان مفاهیم ارتباطی در قرآن و متون دینی مستلزم زمان های بیشتر و دسترسی به کتب و منابع بسیار توانا علمی بالاتری است که امید است در آینده ای نه چندان دور این مهم توسط محققان حوزه و دانشگاه فراهم گردد.

 

1 2 ضرورت تحقیق:

1- 2- 1 ضرورت نظری: در حوزه علم ارتباطات، به­نظر می­رسد تاکنون به جنبه وصل این علم با قرآن مجید به­طور جدی پرداخته­ نشده­ است. جستجوی مفاهیم ارتباط در خانواده در کتاب دینی ما، می­تواند به حوزه ادبیات علوم انسانی دینی، در حد بضاعت محقق، بیفزاید.

برای دانلود پایان نامه اینجا کلیک کنید
 

پایان نامه حقوق خصوصی و جزا و......
ما را در سایت پایان نامه حقوق خصوصی و جزا و... دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مدیر سایت law-thesis بازدید : 212 تاريخ : دوشنبه 14 تير 1395 ساعت: 4:27